Kategórie
 
 
 
 
 

Ako na inštaláciu čerpadla ?

Zakúpili ste čerpadlo do studne a potrebujete ho rozchodiť ? Pri inštalácii ponorného alebo povrchového čerpadla na vodu platí pár zásad, ktoré je treba dodržať. Pri nesprávnej  inštalácii môžu vznikať problémy s dodávkou vody a v najhoršom prípade môže prísť k poruche alebo poškodeniu čerpadla. Veríme že po správnom nainštalovaní čerpadla alebo vodárne vám bude zariadenie slúžiť k vašej maximálnej spokojnosti.

Inštalácia povrchového čerpadla do studne :

 

Pri voľbe povrchového čerpadla si musíme v prvom rade uvedomiť, že tento typ čerpadla je vhodný do hĺbky studne maximálne 8m, respektíve prevýšenie sania čerpadla od hladiny vody nesmie byť viac ako 8m, ale to je na hrane, pretože výška hladiny nemusí byť stála.

Dôležité je samotné umiestnenie čerpadla alebo vodárne, ideálne je zariadenie umiestniť priamo nad studňu, aby sanie čerpadla bolo čo najbližšie k hladine vody. Samozrejme to závisí od vašich podmienok, ak je čerpadlo ďalej od studne, je potrebné mať maximálne tesný sací set.

 

Pripojenie sania : 

  • Sacia hadica by mala byť vybavená pripojením k čerpadlu a sacím košom so spätnou klapkou, najlepšie s pružinou. Ak máte samospádovú vertikálnu spätnú klapku, je dobré použiť ešte jednu pred sanie čerpadla aby v prípade že by vytiekla voda zo sacej hadice do studne zostalo zavodnené čerpadlo. Dôležité ja aby dimenzia sacieho setu nebola menšia ako dimenzia sacieho pripojenia čerpadla, pretože by mohlo prísť k prerušeniu vodného sĺpca. Väčšia dimenzia sacieho setu nie je problém. Sacie potrubie musí byť vedené priamym smerom do studne bez zbytočných záhybov a previsov. Koniec sacieho potrubia v studni by nemal byť na dne studne, aby čerpadlo neťahalo piesok a nečistoty. Doporučujeme minimálne 30 – 50 cm od dna.
  • Pri narážaných studniach je ideálne pripojiť čerpadlo priamo na rúru studne, kedže v tomto prípade sa nedá použiť spätná klapka na spodku sania. Pri tomto type studne doporučujeme použiť samonasávacie čerpadlo so zabudovaným ejektorom, nie odstredivé čerpadlo. To by malo problém prekonať vzduchovú bublinu medzi saním a hladinou vody.

Pripojenie výtlaku : 

  • Čo sa týka výtlačného pripojenia, nedoporučujeme redukovať dimenziu výtlaku hneď za čerpadlom, ideálne je potiahnuť výtlačnú hadicu alebo potrubie čo najdlhšou možnou trasou v rovnakom rozmere ako je výtlačné pripojenia čerpadla. Pri redukovaní hned za čerpadlom prichádza k tlakovým stratám, takže nevyužijete parametre čerpadla. Samozrejme ďalej od čerpadla už sa môže potrubie zredukovať alebo rozvetviť.  Za výtlak čerpadla doporučujeme inštalovať gulový ventil pre uzavretie systému v prípade potreby.

Prvé spustenie čerpadla : 

  • Ak máme povrchové čerpadlo alebo domácu vodáreň zapojenú do systému podľa inštrukcií uvedených vyššie, môžeme pristúpiť k samotnému prvému spusteniu čerpadla. Ešte pred zapnutím čerpadla je dôležité zavodniť sanie čerpadla. Slúži ku tomu buď otvor na telese čerpadla ktorý je uzavretý skrutkou alebo samotné sacie pripojenie čerpadla. Do čerpadla nalejeme vodu cez zavodňovací otvor alebo sanie aby bolo sanie a teleso čerpadla plné vody. Uzavrieme otvor a môžeme zapnúť čerpadlo. Po niekoľkých sekundách by sa malo výtlačné potrubie zaplniť vodou a čerpadlo je spustené. V niektorých prípadoch je potrebné samotné prvé spustenie opakovať viackrát. Ak by sa nedarilo spustiť čerpadlo, je možné ešte použiť guľový ventil na výtlaku tak, že ho na pár sekúnd čiastočne alebo úplne uzavrieme a následne otvoríme. V čerpadle tým vznikne podtlak ktorý dotiahne vodu zo sania do systému.  Treba však dať pozor, aby ventil nebol zatvorený dlhšiu dobu, lebo čerpadlo by tlačilo do uzavretého systému čo by ho mohlo poškodit.

 

Inštalácia povrchovej vodárne      Inštalácia povrchového čerpadla

 

Ak je čerpadlo spustené a voda prúdi vo výtlačnom potrubí, už nie je treba pri ďalšom použití čerpadlo zavodňovať, jednoducho len ho zapnete a čerpadlo bude pracovať. Môže sa stať že časom bude treba postup uvedený vyššie zopakovať, hlavne na začiatku sezóny ked čerpadlo dlho stálo, alebo v prípade kolísania hladiny vody v studni a podobne.

 

Inštalácia ponorného čerpadla do studne alebo vrtu :

 

V prvom rade pri výbere ponorného čerpadla je nutné aby priemer čerpadla bol aspoň o 10mm menší ako vnútorný priemer vrtu. Hlavne pri hlbokých vrtoch by sa mohlo stať, že by ste čerpadlo do studne nespustili alebo ho v prípade potreby nevytiahli. Samozrejme pri kopaných studniach to netreba riešiť.

 

Výtlačné potrubie : 

  • Ako výtlačné potrubie sa k ponorným čerpadlám používa tvrdá PE hadica, ku ktorej kúpite aj príslušné pripojenia. Hlavne k čerpadlám do vrtaných studní doporučujeme použiť tento typ hadice. Do kopanej studne je možné použiť aj záhradnú hadicu s dušou, nie pletenú.Samozrejme je vhodné aj kovové pevné potrubie.  Spojenie výtlačnej hadice a výtlaku čerpadla musí byť maximálne pevné, pretože ponorné čerpadlo na výtlaku vyvíja značný tlak.
  • Ideálne je ak sa dimenzia výtlačného potrubia zhoduje s výtlačným pripojením čerpadla. Je možné výtlačné pripojenie zredukovať, ale nedoporučujeme viac ako jednu dimenziu, napríklad k pripojeniu 5/4“ na čerpadle môžete pripojiť hadicu 1“. Pri väčšej redukcii vznikajú zbytočné tlakové straty.

Spustenie čerpadla do studne : 

  • Ponorné čerpadlo spúšťame do kopanej alebo vŕtanej studne na oceľovom alebo syntetickom závesnom lanku, na ktorom čerpadlo zostane zavesené. Nedoporučujeme čerpadlo zavesit na hadicu a vôbec nie na prívodný elektrický kábel.

Umiestnenie čerpadla v studni : 

  • Čerpadlo musí byť v studni úplne pod vodou, pretože motor je chladený čerpanou kvapalinou. Výnimkou sú čerpadlá s chladiacim plášťom, ktoré môžu pracovať aj čiastočne vynorené. Ponorku neumiestňujeme úplne na dno studne. Pri kopaných studniach ju osadíme minimálne 30cm od dna. Pri vrtanej studni sa čerpadlo osádza 50-80 cm od dna vrtu, najlepšie nad perforáciu studne, aby čerpadlo neťahalo piesok cez perforačné otvory.

 

Inštalácia ponorného čerpadla s meničom      Inštalácia ponorného čerpadla      Ponorné čerpadlo s hladinovými snímačni

 

Pevne veríme že Vám náš návod pomohol, ak ešte nemáte vybrané čerpadlo na vodu zo studne, zopár užitočných rád najdete na stránke " Ake čerpadlo na vodu zo studne ? ".

Pre konfiguráciu správneho výtlaku a prietoku čerpadla odporúčame navštíviť stránku "Výber čerpadla podĺa parametrov".

 
ZMskyuza

1

...
pHqghUme

1

...
ZMskyuza

1

...
ZMskyuza

1

...
ZMskyuza

1

...
avatar
Karol

Dobrý deň, môžete prosím objasniť "dimenziu sacieho setu, ktorá nemá byť menšia ako ..." v súvislosti s odporúčaním umiestniť pred čerpadlo spätnú klapku. Tá z princípu jej konštrukcie vytvára bariéru. Podobne odpieskovací filter. Pripojenie ma napr. DN32 ale vnútorné hrdlo len DN20. Takže ak mám čerpadlo ktoré má sanie DN32, hadica DN32, považuje sa umiestnenie spätnej klapky DN32 za redukciu dimenzie alebo nie? Závitové dimenzie zostávajú rovnaké, ale prechodové už nie.

...
avatar
Karol

Dobrý deň. Mám vtranú studňu 60m. Čerpadlo s akým výtlakom mám kúpiť aby som mal dostatočný tlak na polievanie? Ďakujem.

...
avatar
Zuzana Ticháková

Dobry den, mam vibracne cerpadlo, ktore ma ustie 12mm na ktore sa napaja hadica. Chcem sa spytat, ci dokazem nan napojit 3/4" hadicu a uchytit svorkou bez problemu alebo to bude dobre fungovat len 1/2" hadicou?
Vopred dakujem za odpoved.

...
avatar
Dušan Štrbák

Dobrý deň,

mám vŕtanú studňu (cca 25 m). Tá je ukončená v šachte rozmery 1.5 x 1,5 x 1,5m. V tejto šachte je uložené všetko zariadenie (čerpadlo, riadiaca jednotka, elektrické káble, vodové trubky). Problém nastal po jednom roku od vybudovania studne - po veľmi silných dažďoch (a to sa potom už opakovalo každoročne) a aj po roztopení veľkého množstva snehu (2020, 2021) bola šachta vždy zatopená až po riadiacu jednotku - okamžite vyhodilo istič. Trvalo niekoľko dní, kým voda upadla tak, že sa dalo ísť do šachty a zariadenia rozobrať a vysušiť. Je to dosť nepríjemná a brzdiaca robota. Problémom je hrubá ílovitá vrstva v podloží, ktorá drží spodné vody veľmi vysoko. Na jednej strane výhoda, že mám vodu aj keď je sucho, ale to večné zatápanie šachty je na nervy. Je nejaké riešenie? Asi to zatápanie šachty neodstránim, ale čo s tými zariadeniami? Skúste poradiť. Ďakujem, Štrbák.

...
avatar
Lubos Pukit

Dobry den,chcem sa informovat ci sa dava spätna klapka na pon.cetpadlo aj ked uz pon.cerpadlo ma v sebe.Pada mi tlak a voda v tlak.nadobe cca kazdych 15.min.tak uvazujem ze dam spätnu klapku na cerpadlo pomoze to?dakujem

...
avatar
Domintex

Dobrý deń,doporučujeme spätnú klapku aj nad čerpadlo, prípadne pred tlakovú nádobu. Spätné klapky v čerpadlách sú samospádové, bezpružinové, je možné že dobre netesní

Domintex

...
Žilava

Dobry den. Prosim o radu, ci je mozne napojit vretenove cerpadlo /pripadne odstredive s plavajucimi obeznymi kolami/ z vrtu 28 m, priemer vrtu 125 mm zaroven na vodaren s tlakovou nadobou a aj napriamo cez hadicu do nadrze. Dalo by sa to realizovat cez nejake dvoj- trojcestne ventily? Vdaka za odpoved

...
avatar
Lukáš K

Dobrý den, máme kopanou kamennou studnu, čerpadlo už máme vyhlédnuté. Vodu chceme zatím využívat jen na zahradě jako užitkovou a na stavbu. Jde mi o to, zda je potřeba připojit k čerpadlu veškeré příslušenství, jako ke například tlaková nádoba atd.. nebo je možné využít jen čerpadlo a vyvést hadici š jednoduchým ventilem? Jak ohlídat tlak, bude potom potřeba vždy čerpadlo odpojit od el., aby nedošlo k přetlaku na kohoutu a hadici? Máme i alternativní plán na přečerpání vody do 1000l nádoby, ale jde mi o to zda je možné čerpadlo připojit na jednodušším obvodu, když jde jen o zahradní použití? Děkuji.

...
avatar
Ľubomír Vaník

Dobrý deň prajem,
Mám čerstvo vyvŕtanú studňu hĺbky 43m,voda sa nachádza cca 19-20m po úrovňou terénu,t.j výška vodného stĺpca je cca 23m, priemer vrtu je 125 mm. Podložie je skôr štrkové, bridlicové, skalné, kamenisté. Aký typ čerpadla mi odporúčate, aký typ výtlačného potrubia/hadice a aký typ lana na zavesenie čerpadla? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

...
avatar
Prosím taktiež o odpoveď

Prosím o odpoveď,

...
avatar
Ján

Dobrý deň prajem, mam jeden problém.,ktory myslím dobrou radou vyriešime.
Mám kopanu studňu, 4,5m hĺbka, priemer 1m. Momentálne je tam ručná studňa. Žiaľ koli terase nám trochu studňa zavádza. Chcel by som namontovať vonkajší ventil na vodu z tej studne.
Existuje systém, ktorý by nemusel mat pre tlakovú nadrzku, ale pri otvorení ventilu by automaticky zopinal9 čerpadlo. Príde mi to ako čerpadlo so senzorom tlaku, a pri poklese/otvorení ventilu by sa spustilo? Druhá otázka patriaca k tomu je co so zimou, a zamrzaniu. Stecie voda keď vypnem elektrinu a otvorím ventil na povrchu, alebo budem musieť pracne v hádzať do studne??
Ďakujem za odpoveďe,
Pekný deň Zvada

...
avatar
Ján

Dobrý deň prajem, mam jeden problém.,ktory myslím dobrou radou vyriešime.
Mám kopanu studňu, 4,5m hĺbka, priemer 1m. Momentálne je tam ručná studňa. Žiaľ koli terase nám trochu studňa zavádza. Chcel by som namontovať vonkajší ventil na vodu z tej studne.
Existuje systém, ktorý by nemusel mat pre tlakovú nadrzku, ale pri otvorení ventilu by automaticky zopinal9 čerpadlo. Príde mi to ako čerpadlo so senzorom tlaku, a pri poklese/otvorení ventilu by sa spustilo? Druhá otázka patriaca k tomu je co so zimou, a zamrzaniu. Stecie voda keď vypnem elektrinu a otvorím ventil na povrchu, alebo budem musieť pracne v hádzať do studne??
Ďakujem za odpoveďe,
Pekný deň Zvada

...
avatar
Monika Keresztveyová

Dobrý deň prajem, chcela by som Vás poprosiť o radu pri kúpe čerpadla do vrtanej studne hlbokej 20m s priemerom rúry 12,5 cm, s výtlakom cca 40m. Čerpadlo musí byť odolné voči piesku, studňa veľmi pieskuje. Doporučujú mi aj vretenové čerpadlá, prosím poraďte.

...
avatar
Domintex

Dobrý dén, ano je vhodné aj vretenové čerpadlo, ale musí byt´o priemere do 100 mm, tých je málo. Ale ponúkame ja odstredivé ponorné čerpadlá s plavajúcimi obežnými kolami, ktoré sú odolnejšie voči piesku. Spravidla sú to čerpadlá výrobcov Stairs, Aquamonts a Felsom. Posielam link na kategoriu

https://www.domintex.sk/ponorne-cerpadla/

Každopádne ak je studňa nová, bolo by dobré ju vyčistit.

Pre podrobnejšie informácie alebo rady pri výbere napíšte prosím na poradna@domitex.sk,

Domintex

...

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia