Kategórie
 
 
 
 
 

Aké čerpadlo na vodu zo studne ?

V dnešnej dobe je veľkou výhodou mať vlastnú studňu, hlavne v prípade ak máte záhradku, alebo viete vodu zo studne využiť na zásobovanie domu úžitkovou alebo pitnou vodou. Samozrejme vlastná studňa prináša aj finančný efekt v podobe úspory peňazí za mestskú vodu, čo pocítite hlavne ak používate studňu na zalievanie záhrady.

Pred kúpou samotného čerpadla do studne alebo vrtu si musíme zodpovedať pár otázok :

 

 

Aká hlboká je studňa z ktorej budeme čerpať vodu ?

 

  • Ak je studňa hlboká do 8m je možné použiť povrchové aj ponorné čerpadlo, záleží na vašej voľbe. Odporúčame zákazníkom ponorné čerpadlá z dôvodov uvedených nižšie v tomto článku.
  • V prípade studne hlbšej ako 8m je potrebné použiť ponorné čerpadlo. Povrchové čerpadlo nedokáže nasať vodu pri našom atmosferickom tlaku z hlbky väčšej ako 8m, fyzikálne zákony nepustia.

 

 

Máte kopanú, vŕtanú alebo narážanú studňu ?

 

  • Do kopanej studne môžete použiť povrchové čerpadlo alebo domácu vodáreň. Tiež ponorné čerpadlo do studne, najlepšie so spodným saním pretože vodný stĺpec v kopanej studni nie je veľmi vysoký. Dobré je použiť čerpadlo s plavákovým spínačom, aby sme sa vyhli chodu nasuchu pri nedostatku vody. Vhodné do kopaných studní sú aj vretenové čerpadlá kvôli ich vysokej odolnosti. Veľmi oblúbené sú čerpadlá s automatickou prevádzkou, ktoré majú zabudovanú aj reguláciu tlaku a ochranu proti chodu nasucho.

 

   Domáce vodáreň Darling       Vretenové ponorné čerpadlo       Povrchové čerpadlo do studne

 

  • Do vŕtaných studní sa používajú čerpadlá alebo domáce vodárne do vrtov. Spravidla majú sanie v strede čerpadla, čo nie je pri vrtoch až tak dôležité, lebo vodný stlpec vo vrte je oveľa vyšší. Priemer čerpadla by mal byť aspoň a o 10 mm menší ako je vnútorný priemer vrtu. Pri hlbokých vrtoch doporučujeme ešte väčší rozdiel medzi priemerom čerpadla a vrtu, pretože rúra môže byť v niektorých miestach mierne ohnutá. Keby bolo čerpadlo natesno , mohlo by sa stať že by ste ho do vrtu nedostali alebo naopak nevytiahli. Pri zvýšenom obsahu piesku doporučujeme čerpadlo s plávajúcimi obežnými kolami, ktoré je odolnejšie voči abrazivám a piesku.

 

  • Pri narážaných studniach je možné použiť jedine povrchové čerpadlo. Doporučujeme  samonasávacie čerpadlo so zabudovaným ejektorom, ktoré dokáže dotiahnuť vodu aj cez vzduchovú bublinu. Odstredivé čerpadlá nie sú pre narážané studne vhodné. Sanie čerpadla musí byť vzduchotesne spojené s vyústením narážanej studne aby čerpadlo neťahalo falošný vzduch.

 

 

Ponorné alebo povrchové čerpadlo ?

 

  • Povrchové čerpadlá  a domáce vodárne sa využívajú hlavne na čerpanie z kopaných alebo plytkých studní, prípadne narážaných studní. Povrchové čerpadlo je pre sezónne použitie. Cez zimu ho treba demontovať, zatepliť alebo vysať vodu z telesa aby nezostala v čerpadle kvapalina. Mohlo by prísť  pri mrazivom počasí k roztrhnutiu čerpadla. Pri inštalácii doporučujeme použiť sací set so spätnou klapkou, aby bolo sanie stále zavodnené.

 

Ponorné čerpadlo s plavákom      Automatické čerpadlo do studne      Ponorné čerpadlo do vrtanej studne

 

  • Ponorné čerpadlá sú určené pre celoročné použitie, kedže sú ponorené vo vode kde môžu byť aj cez zimu. Ponorné čerpadlo nepotrebuje zavodniť. Je schopné čerpať vodu z akejkoľvek hlbky ak to parametre a konštrukcia čerpadla umožňujú. Pre zabránenie spätného toku vody do studne je vhodné inštalovať spätnú klapku na výtlak, ak nie je súčasťou čerpadla.

 

Pri výbere čerpadla je dôležité správne natipovať parametre čerpadla, teda výtlak a prietok. Ako na to sa dozviete v článku "Výber čerpadla podľa parametrov".

Ak ste si vybrali a zakúpili vhodné čerpadlo, bude potrebné ho nainštalovať. Pokiaľ neviete alebo si nie ste istý ako na to, pripravili sme pre vás zopár užitočných rád ohľadne inštalácie čerpadla v článku " Ako na inštaláciu čerpadla ".

 
avatar
Jan

Mám narážanú studňu 10m 6,4 rúra. Vody je dostatok, používam obyčajné čerpadlo z Tesca a polievam 20 árov bez problémov. Potrebujem poradiť dajakú samo nasávaciu vodárničku s ejektorom a frekvenčným meničom. Potrebujem už vodu aj do dielne. Ďakujem.

...
ZMskyuza

1

...
ZMskyuza

1

...
ZMskyuza

1

...
ZMskyuza

1

...
ZMskyuza

1

...
avatar
Tibor

Dobrý deň. Chcel by som poradiť. Máme na chate kopanu studňu 8m hlbokú. Používame ju len na polievanie. Chcem by som si kupit vapku na umývanie auta a tu pripojit na čerpadlo. Viete poradiť ake čerpadlo by bolo vhodne?

...
avatar
Alex

Domacu vodaren alebo cerpadlo s manometrom

...
avatar
Miloš

Dobrý deň, ako viem prepočítať, resp. zakúpiť tlakovú nádrž k vŕtanej studni? Jedná sa mi o objem nádrže v litroch.

ďakujem

S pozdravom Miloš.

...
avatar
Marek

Zdravím,
Kúpili sme dom kde máme kopanú studňu do cca 20m. Je v nej okolo 3-4m vody a okolo studne sú skrúže 790mm. Chcem sa spýtať aké čerpadlo si máme kúpiť pokiaľ chceme polievať záhradu cca 150m2 vzdialenú cca 20 metrov od studne a zároveň chceme studňovú využívať na splachovanie wc v dome. Studňa je tesne pri dome.

...
avatar
Barbora

Dobry den, chcem sa poradit ohladom vyberu ceroadla na vrtanu studnu ( 13 metrov). Vodu chceme vyuzivat na polievanie zahrady velkosti 120 m2. Dakujem za rady.

Barbora

...
František Žvach

Kúpil som si čerpadlo grundfos SCALA2, podľa môjho názoru, sú všetky podmienky pre prevádzku splnené a čerpadlo nefunguje. Neviem čo stým. Ak má niekto dobré skúsenosti pre čerpanie zo studne, prosím o pomoc.
Napíšte mi na zvachf@outlook.com

...
avatar
Domintex

Dobrý deń, čerpadlo Grundfos Scala sa radí medzi odstredivé čerpadlá, takže základnou podmienkou pre správnu funkciu je trvale zavodnené sanie čerpadla. Musím byť použitá kvalitná spätná klapka pred vstupom sacieho potrubia do čerpadla aj na konci sacieho potrubia v studni.

Domintex

...
avatar
Zdenek Doktor

Dobrý den,mám na chalupě vodu samospádem,a chtěl bych v budoucnu v patře udělat ještě jednu koupelnu a namontovat na stávající potrubí automatické čerpadlo easy pump boost o,85kw,k posílení tlaku na chalupě,jestly to bude vhodné,mám nedostatek místa na domácí vodárna nádrží,děkuji za radu

...
avatar
Zdenek Doktor

Dobrý den,mám dotaz,mám na chalupě,vodu která je samospádem rozvedená v přízemí,a v budoucnu budu dělat v patře koupelnu a chtěl bych poradit s koupí vhodného čerpadla Tery by se namontoval na tlavajici potrubí a se zvisil tlak do patra a ještě to moc nezabíralo prostor,jestly by stačilo čerpadlo s automatickým vypínačem tlakovým s vaší nabidky

...
avatar
Dorota

Dobrý den , potřebujeme pomoct s domácím vodarnikou do rodinného domu na každodenně pouzitie studna 5m hluboká ale vodarnicka je umístěna v komorní asi 15 vzdialena od studne poraďte co by sa nám hodilo. Dakujem

...
avatar
Domintex

Dobrý deń, umiestnenie vodárničky 15m do studne nie je práve štastné riešenie. V prvom rade vám to znižuje výtlak respektíve vysledný tlak zariadenia, a okrem toho je pravdepodobné že sa bude prerušovať vodný stlpec čo bude spôsobovať problémy so zavodnením sania. Každopadné doporučujeme bud umiestniť vodáreň čo najbližšie k studni. Ak to nie je možné, tak zabezpečiť aby bolo sacie potrubie trvale zavodnené použitím spätných klapiek na vstupe do čerpadlo aj na konci sacieho potrubia v studni. Veľa záleží aj na výkone čerpadla, pretože na takú vzdialenosť je potrebné výkonnejšie čerpadlo , tak 1,1kW a viac

Domintex

...
avatar
Stanislav Strmiska

Dobrý deň, na chate mám vrtanu studňu, voda je v 32 m, vrt má 50 m, priemer rúry je 12 cm. Chata je bez elektriny, mám elektrocentrálu s výkonom 2,4 kW. Aké si mám prosím u vás zakúpiť čerpadlo. Ďakujem, Strmiska.

...
avatar
Pavol Šenkár

Dobrý deń, viete prosím ešte napísať ako ďaleko sú odberné miesta od studne a na čo budete čerpadlo využívať ? Zásobovanie chaty, polievanie, záhrada ? Aby sme vedeli nakonfigurovať prietok a výtlak. Predpokladám že centrála je na striedavý prúd ?

Pekný dén

Domintex

...
avatar
Peter Ziacik

Pekny den, na chate mam vrtanu studnu, voda je v 28m, vrt ma 38m, priemer rury 120mm. Chata je ako odberne miesto je vzdialena 30m od studne s prevysenim 2m.
Voda sa ma pouzivat pre zasobu chaty dalej polievanie zahrady.
Je jedno ci to je jednofaz alebo trojfaz.
Dakujem
Peter Z.

...
avatar
Domintex

Dobrý dén, vyfiltrovali sme vám nejaké čerpadlá, posielam link na stránku

https://www.domintex.sk/ponorne-cerpadla/p,a,20,0,f:m-218;p65-162;p44-159;p43-523/

V linku sú samostatné čerpadlá aj sety s reguláciou tlaku a tlakovou nádobou

Pekný den

Domintex

...

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia